Akciğer sorunlarına yol açan katil mantar Avrupa’ya yayılabilir

Akciğer Sorunlarına Yol Açabilen Aspergillus Türü Küf, Daha Kuzey Ülkelere Yayılabilir

Aspergillus adlı küf türü, insanlara bulaştığında akciğer ve solunum sorunlarına neden olabilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre, artan sıcaklıkların etkisiyle Aspergillus’un Avrupa, Asya ve Amerika’da daha kuzeydeki ülkelere yayılmasıyla yılda milyonlarca insanı enfekte edebileceği belirtilmektedir.

Manchester Üniversitesi Wellcome Trust araştırma görevlisi Norman van Rhijn, evlerde de dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çoğalan mantar patojenlerinin yükselişiyle dünyanın kritik bir döneme girdiğini vurgulamıştır.

Aspergillus sporlarının neden olduğu ve diğer organlara da yayılabilen akciğer hastalığı Aspergillosis, büyük sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu konuda konuşan van Rhijn, mantar enfeksiyonlarının global çapta milyonlarca ölüme sebep olabileceğine dikkat çekmiştir.

Aspergillus’un endüstriyel ve gıda üretiminde kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, soya sosu ve sake fermantasyonu gibi kullanım alanları bulunmaktadır. Ancak Aspergillus’un sporlarını solumanın herkesi hasta etmediği, ancak astım, kistik fibrozis gibi rahatsızlıkları olan kişiler için tehlikeli olabileceği belirtilmektedir.

Aspergillus fumigatus adlı mantar türü, fosil yakıtların yoğun kullanımı sonucunda 2100 yılına kadar toprakların %77’sine daha yayılabilir ve Avrupa’da 9 milyon insanı enfekte edebilir. Bu durum, insan vücudunun iç sıcaklığına uyum sağlayabilmesiyle açıklanmaktadır.

Çevre bilimciler, Aspergillus flavus adlı bir başka türün, ekinler üzerinde yaşadığını ve 2100 yılına kadar kuzey Çin, Rusya, İskandinavya ve Alaska’daki toprakların %16’sına kadar yayılabileceğini belirtmektedir. Bu durum Afrika ve Brezilya gibi bölgelerde yaşamı zorlaştırabilir ve yerel ekosistemlere zarar verebilir.

Imperial College London’dan bulaşıcı hastalıklar ve tıbbi mikoloji profesörü Darius Armstrong-James, Aspergillus’un insan sağlığı ve gıda güvenliği üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulamıştır.

Related Posts

Google Haritalar’daki gizli tehlike ortaya çıktı! Her ev tehlikede olabilir!

Google Haritalar’ın Street View özelliği hırsızların kullandığı teknik haline geldi. Hırsızlar bu özelliği kullanarak keşif yaptığı ortaya çıktı.

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

Savunma Sanayii’nde devrim: İHA’lar gökten inmeyecek

Savunma Sanayii’nde devrim niteliğinde yeni İHA tasarlandı. İHA’lar artık güneş enerjisi ile günlerce havada kalabilecek.

“Kum bataryası” enerjide çağ mı açacak?

Yenilenebilir enerjide çığır açacak bir gelişme Finlandiya’dan geldi. Ülkenin küçük kasabalarından Pornainen’de, dünyanın en büyük kum temelli ısı bataryası devreye alındı. Elektrik yerine ısı depolayan bu sistemin yakıtı ise oldukça ilginç: kum ve ezilmiş sabuntaşı.

Travmatik çocukluk geçiren kadınlarda risk yüzde 60 daha yüksek

Yeni bir araştırmaya göre, çocuklukta fiziksel ya da cinsel istismara maruz kalan kadınların, yetişkinlikte çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığına yakalanma riski belirgin şekilde artıyor. Human Reproduction dergisinde yayımlanan çalışmada, travmatik çocukluk deneyimlerinin bu kronik jinekolojik hastalığın gelişimiyle ilişkili olabileceği ortaya kondu.