Dünyada gıda fiyatları arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Raporuna Göre Küresel Gıda Fiyatları Yükseliyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan son verilere göre, küresel gıda fiyatlarını izleyen Gıda Fiyat Endeksi (FFPI), Nisan 2025’te bir önceki aya göre %1 artarak ortalama 128,3 puana yükseldi. Endeks, yıllık bazda ise %7,6 artış gösterdi.

FAO tarafından yapılan açıklamada, tahıl, süt ve et fiyat endekslerindeki artışların, şeker ve bitkisel yağlardaki düşüşten daha belirleyici olduğu belirtildi. FAO Tahıl Fiyat Endeksi Nisan ayında önceki aya göre %1,2 artarak 111,0 puanı gördü; ancak yıllık bazda %0,5’lik bir düşüş yaşandı. Bu artıştaki temel etken, buğday dahil tüm büyük tahıllarda görülen fiyat yükselişiydi.

Bitkisel yağ fiyat endeksi Nisan ayında %2,3 düşüşle 158,0 puana geriledi, ancak geçen yılın aynı dönemine göre hala %20’nin üzerinde daha yüksek seviyede seyrediyor.

Et fiyat endeksi aylık %3,2 ve yıllık %4,3 artarak 121,6 puanı buldu. Süt ürünleri fiyat endeksi de aynı dönemde %2,4 artışla 152,1 puana yükselirken, yıllık bazda %22,9 oranında ciddi bir artış kaydetti.

Öte yandan, şeker fiyat endeksi Nisan ayında üst üste ikinci kez düşüş göstererek 112,8 puana indi. Bu, mart ayına göre %3,5 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %10,9’luk bir düşüş anlamına gelmektedir.

Genel olarak, gıda fiyatlarındaki artış eğilimi devam etmekle birlikte, Nisan 2025 itibarıyla endeks hala Mart 2022’deki rekor seviyenin yaklaşık %20 altında seyrediyor. FAO, küresel piyasalardaki ekonomik gelişmelerin ve arz-talep dengesizliklerinin gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları etkilemeye devam ettiğini vurguladı.

Related Posts

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısının azaldığı açıklandı.

Yurt dışından alışveriş yaparken dikkat! Hem banka hem de kişisel verileriniz kaydediliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirterek “Özellikle Türkiye’de herhangi bir temsilcisi bulunmayan yabancı elektronik ticaret sitelerinde karşılaşılacak sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Bu nedenle tüketicilerimizin yurt dışı alışverişlerde daha dikkatli olmasını öneriyoruz” dedi.

Gerçek, TÜİK’in verilerinde değil mutfakta!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıklayacağı enflasyon verileri öncesinde “Açıklanan her düşük oran, halkın maaşından ve sosyal haklarından çalınan zam demektir. Makyajlı verilerle bile gerçeği artık gizleyemiyorlar.” sözleriyle uyardı.

ABD’li enerji devlerinin kârı düştü

ABD’li büyük enerji şirketi Exxon Mobil’in ocak-mart dönemindeki kârı yıllık bazda yüzde 6,2, ülkenin büyük petrol üreticilerinden Chevron’un kârı da yüzde 36,4 azaldı.

Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Türkiye, Afrika’da yedinci büyük ham petrol üreticisi konumunda olan Gabon’la halen 109 milyon dolar olan ticaret hacmini beş kat artırmayı hedefliyor.

CEO maaşları 56 kat arttı

Oxfam’ın 35 ülkede yürüttüğü araştırmaya göre küresel CEO ücretleri 2019’dan bu yana işçi ücretlerinden 56 kat daha fazla artarak 4.3 milyon dolara çıktı. İşçi ücretleri ise bu 5 yıllık periyotta sadece yüzde 0.9 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir