Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!


1 Yaş Altı Bebekleri Sevme Yanlışlarına Dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin bazı yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzman Dr. Demir, bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın bebeklerde geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini belirtti. “Sevgiyle yapılacağını düşündüğümüz bu eylemler, aslında büyük tehlikeler barındırabilir” dedi.

‘Sallama Doğru Bilinen Yanlışlar Arasında!’

Bebeklerin ağlamasını durdurmak ya da eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma ve havaya atıp tutma gibi hareketlerin doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bebeklerin başları vücutlarına göre büyük olduğundan, bu tarz sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir. Kafa bölgesinin sarsılması beyin damarlarında yırtılmalar, göz içi kanamalar ve hatta beyin kanamalarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

‘Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir!’

Beyin yanı sıra solunumu kontrol eden sinirlerde de yırtılmaların yaşanabileceğini belirten Uzman Dr. Demir, “Bu tür travmalar ani solunum durmalarına neden olabilir. Eğlence amaçlı yapılan bu hareketler, bebeklerde ciddi tehlikelere sebep olabilir” dedi.

Bebeklerin tavana çarptığı ya da düşerken tutulamayarak yere düştüğü durumlarla karşılaşıldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bu gibi kazalar bebeklerde hem kafa hem de vücut travmalarına yol açabilir. Bu da kalıcı zihinsel ve bedensel hasarlarla sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler!’

Bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek ve dokunmak gibi yöntemler güven verir ve sağlıklı bağlanmayı destekler. Ancak bunun için bebek rahat olmalı, temiz ve tok olmalıdır” önerisinde bulundu.

Herhangi bir sarsma veya travmadan sonra belirtilere dikkat çekerek Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, göz kayması gibi belirtiler fark edildiğinde hemen bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Ayçiçek, tereyağı veya zeytinyağı değil: Uzmanlara göre en sağlıklı yağ buymuş

Her sofrada baş tacı edilen zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağına yeni bir rakip çıktı. Uzmanlar, düşük doymuş yağ oranı ve zengin Omega-3 zengini olan en sağlıklı yağı açıkladı.

Uzmanlar uyardı: Hareketsiz yaşam tarzı sigara kadar zararlı

Sürekli oturmanın sağlığınıza verebileceği zarar, düşündüğünüzden çok daha büyük. NYU Langone’dan kardiyolog Stephen Williams’a göre, hareketsiz bir yaşam tarzı sigara kullanımı kadar tehlikeli.

Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşısının kalp hastalıklarını artırdığı iddialarının bilimsel bir temele dayanmadığını vurguladı. İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan geniş kapsamlı araştırma, aşı olanlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı Düzenlendi

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı yapıldı KIRKLARELİ – Kırklareli’nde düzenlenen 2. Otizm Çalışmaları Konferansı’nda otizm farkındalığına vurgu yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim …

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir