‘İstanbul’da anne olmak bile pahalı’. İPA raporu ortaya çıkadı

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, Anneler Günü’nde sosyal medya hesabından ajans tarafından hazırlanan ‘İstanbul’da Anne Olmak’ raporunun ayrıntılarını paylaştı.
Dr. Gökce, paylaştığı raporun ayrıntılarında İstanbul’daki annelerin temel gündeminin ekonomi olduğunu vurgularken, annelerimizin hayatını kolaylaştırmak için yeni yatırımlar, yeni atılımlarla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Gökçe, İPA tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına dayandırdığı paylaşımında, yılın ilk 3 ayında İstanbullu annelerin ev içi gündeminin %52,2 ile ekonomik sorunlar ve %17,8 ile 31 Mart yerel seçimleri olduğunu belirterek, ekonomik sıkıntılar altında, İstanbullu annelerin yalnızca %39’u eğer isterse iki günde bir etli yemek yiyebileceğini, %33,6’sı yeni kıyafet alabileceğini ve %30,7’si yılda bir haftalık tatil yapabileceğini düşündüğünü aktardı.

İstanbullu annelerin yüzde 33,1’i çalıştığını, yüzde 66,9’unun ise çalışmadığını belirten Gökçe, çalışmayan annelerin yüzde 65,2’sinin çalışmama nedeninin ev işleri ve bakım emeği olduğunu, yüzde 5,6’sının iş bulamama ve ve yüzde 1’inin ailenin izin vermemesinden kaynaklandığı ifade etti.

Gökçe, ‘Anne-Bebek Destek Paketi’nin toplam 69 bin 607, ihtiyaç sahibi aileleye ulaştırıldığını aktarırken, “Anne Kart” uygulamasıyla 0-4 yaş çocuklu annelerinin, İstanbul’da ücretsiz toplu taşıma hakkı kazandığını ve bu uygulamadan faydalanan anne sayısının 650 bini aştığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’da yaşayan annelerin hayatını kolaylaştırmak ve onlara destek olmak için çok önemli adımlar attığını vurgulayan Gökçe, belediyenin “Yenidoğan Destek Paketi”nden 28.788 anne, “Yuvamız İstanbul Hizmeti”nden 10 binden fazla anne ve “İstanbul Bebek Projesi”nden 5 bin 713 annenin yararlandığını açıkladı.

Günümüz ulaşım fiyatları üzerinden hesaplandığında geçtiğimiz 4 yılda Anne Kart sayesinde 3 Milyar 484 Milyon TL’nin annelerin cebinde kaldığını kaydeden Gökçe, annelerin hayatını kolaylaştırmak için yeni yatırımlar, yeni atılımlarla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir