Japonya ve Güney Kore’de neden telefonların kamerası sessize alınamıyor?

Japonya’da Telefonlarda Kamera Sesini Kapatma Zorunluluğu

Japonya’daki telefonlarda kamera sesi kapatılamıyor ve bu sadece teknik bir detay değil, aynı zamanda kanunlarla belirlenmiş bir zorunluluk.

Özellikle kişisel mahremiyetin korunması amacıyla alınan bu karar, 2000’li yılların başında yürürlüğe girmiştir. Rıza dışı fotoğraf ve video çekimlerinin önüne geçmek için alınan bu önlem sayesinde, Japonya’da satılan tüm telefonlar kamera sesi çıkarmak zorundadır, hatta sessiz modda bile bu sesi devre dışı bırakmak mümkün değildir.

Bu düzenlemelerin temel amacı, mahremiyet ihlallerini engellemektir. Japonya’da kamera sesi zorunluluğunun hayata geçmesinde dikkat çekici bir olay yaşanmıştır. Ünlü Japon müzisyen ve televizyon kişiliği Masashi Tashiro’nun, telefonuyla gizlice bir kadının fotoğrafını çekmesiyle ortaya çıkan olay, bu düzenlemelerin hızla uygulanmasına sebep olmuştur.

Ülkede kameraya sahip ilk telefonlardan biri olan J-SH04’ün geliştirme sürecine katılan mühendis Keiji Takao, olay sonrası yaptığı açıklamada, kamera özelliklerinin kötüye kullanılabileceği endişesiyle sesli deklanşör kararının alındığını belirtmiştir.

Japonya’daki bu kuralı Güney Kore ve Çin de benzer şekilde uygulamaktadır. Gizli fotoğrafçılığı engellemek amacıyla alınan bu tedbirler, gizlilik haklarına saygı duyulmasını sağlamaktadır.

Her ne kadar kamera sesi kapatılamasa da, kötü niyetli kişiler için yeni yollar bulunmaktadır. Özellikle kalabalık ortamlarda sessiz kamera uygulamalarının kötü niyetli amaçlarla kullanılması endişe vericidir.

Japonya’da yasa dışı fotoğraf çekme suçundan 2010 yılında bin 741 kişi tutuklanırken, bu rakam 2019 yılında 3 bin 953’e yükselmiştir. Bu da göstermektedir ki, sadece sesli deklanşör uygulaması yeterli bir çözüm değildir.

Related Posts

Kullanıcılar, ChatGPT’yi yoğun bir şekilde kullandıktan sonra nadir görülen sanrılar yaşıyor

Yoğun yapay zeka kullanımı sonrası kullanıcıların sanrı ve ruhsal çöküntü yaşadığı “ChatGPT kaynaklı psikoz” vakaları, sosyal medyada ve Rolling Stone dergisinin son sayısında gündeme taşındı.

Turkish Airlines Open 2025 Golf Turnuvası’nda şampiyon belli oldu

Antalya’da düzenlenen Turkish Airlines Open 2025 Golf Turnuvası’nda Fransız sporcu Martin Couvra, şampiyon oldu.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.