Kadınların ücretli doğum izni süresi uzatılıyor

Doğum İzni Süreleri Değişiyor: İşte Detaylar

Türkiye’de hem kamu hem de özel sektörde çalışan anneler, şu anda doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (yaklaşık 4 ay) ücretli doğum izni kullanıyor.

Ancak, kamu çalışanları için ücretsiz doğum izni 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları için ise 6 aya kadar uygulanabiliyor. Yeni düzenleme kapsamında ise ücretli doğum izni 1 yıla uzatılacak ve ücretsiz izin 1,5 yıla çıkarılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kadınların çalışma hayatında daha güçlü ve eşit şartlarda yer alması için kapsamlı politikalar yürütüyoruz. Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkları giderecek çalışmalarımıza başladık” dedi.

Bakan Işıkhan ayrıca, yeni düzenleme ile hem annelere hem de babalara yönelik hakların genişletileceğini belirtti. Şu anda mevzuatta memur babalara 10 gün, özel sektör çalışanlarına ise 5 gün babalık izni veriliyor. Ancak yeni düzenlemeyle bu ayrımın da kaldırılması hedefleniyor.

ÇALIŞAN ANNELERE KREŞ DESTEĞİ

Ekol TV’deki bilgilere göre taslak çalışmada, çalışan annelere kreş desteği sağlanmasının önemli bir yenilik olduğu vurgulanıyor. Çünkü ekonomik zorluklar nedeniyle çocuk bakım maliyetleri birçok aileyi zorluyor.

Kreş desteği, çalışan annelerin iş hayatına dönüşünü kolaylaştırmayı ve çocuk bakım yükünü azaltmayı amaçlıyor.

TASLAK TAMAMLANDI, MECLİS’E GÖNDERİLECEK

Taslak çalışması tamamlandı ancak ne zaman Meclis’e sunulacağı ve yasalaşacağı henüz kesinlik kazanmadı. Düzenlemenin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

MUHALEFET OLUMLU YAKLAŞIYOR

Muhalefet partileri, doğum izni sürelerinin uzatılmasını olumlu bir adım olarak değerlendirirken ekonomik koşullar ve kadın istihdamı sorunlarına dikkat çekiyor. CHP ve DEM Parti, sadece izin sürelerini uzatmanın yeterli olmayacağını, kadınların iş güvencesi ve ekonomik özgürlüğünün sağlanması gerektiğini savunuyor. İYİ Parti ise asgari ücretle geçim zorluğu çeken ailelerin doğum izni süresinden bağımsız olarak desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (14 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,2240 liradan alınan dolar, 40,2260 liradan satılıyor. 46,9330 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,9350 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 40,1680, avronun satış fiyatı ise 47,0440 lira olmuştu. Türkiye …

BDDK, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti. Kurumdan yapılan açıklamada, BDDK’nin, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin 48 ay ile …

Cevdet Yılmaz: YOİKK Eylem Planı hazırlıkları tamamlanarak yayımlandı

Cevdet Yılmaz: YOİKK Eylem Planı hazırlıkları tamamlanarak yayımlandı

Diplomalı gençler iş kuyruğunda

İşkur istatistikleri AKP iktidarında işsizliğin boyutunu gözler önüne serdi. İşsizlik ödeneğine başvuruların büyük çoğunluğunu 25-29 yaş arası gençler oluşturdu.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Boğaz’da lüks devlerine yıkım kararı: Bebek Otel, Baylan Pastanesi, Mandarin Otel…

Anıtlar Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü dikkart çeken bir tespit sonucu, İstanbul Boğazı’nda yer alan bazı yapıların yıkımı kararlaştırıldı. Müdürlük, özellikle Bebek – Arnavutköy hattında yaptığı incelemede kaçak tadilat, eklenti ve yapılaşma …