Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Jeotermal Seracılık Projesi

Jeotermal Kaynakların Seracılıkta Kullanılması İçin Yenilikçi Bir Proje Yürütülüyor

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(KIRŞEHİR) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanlarda pilot üniversite olarak öne çıkıyor. Üniversite, “Termal seralarda kümelenme” projesi ile jeotermal kaynakların seracılıkta daha etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, proje kapsamında yapılan çalışmaların önemine değinerek, “Kırşehir’de jeotermal suyun ortalama sıcaklığı 54-55 derece. Ancak sera organize sanayi bölgesi için gereken sıcaklık 65 derece. Bu nedenle Kırşehir’de bir sera OSB kurulamadı” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çınar, “Termal seralarda kümelenme” projesiyle, jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde küçük ölçekli seraların kurularak, ailelerin geçimini sağlayabileceği bir model oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Projede jeotermal suyun etkin bir şekilde kullanılarak tarımsal üretimin destekleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Çınar, gelecek hedeflerine yönelik şunları söyledi:

“Projelerimizden biri olan seralarda kümelenme projesi, jeotermal suyun kullanımını merkeze alıyor. Bin 512 metrekare kapalı alana sahip bir Ar-Ge seramız var ve burayı jeotermal su ile ısıtıyoruz. Ancak, jeotermal suyun sıcaklığı yeterli olmadığı için Kırşehir’e sera organize sanayi bölgesi kurulamadı. Bu nedenle alternatif yöntemler arayarak, geçimlik seralar oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, geçen yıl KOP tarafından desteklenen hidrojen enerjisi projemizle, güneş enerjisini hidrojen enerjisine dönüştürerek sera ısıtma sistemlerini geliştirmeyi planlıyoruz.”

Projenin pandemi sürecine denk gelmesine rağmen, Karakurt bölgesinde 150 dekarlık bir sera kurulduğunu ve burada çeşitli kurslar düzenleyerek iş imkanı sağlandığını belirten Prof. Dr. Çınar, mezun ve uzman personelin bu alanda istihdam edildiğini ifade etti. Küçük ölçekli seraların yaygınlaştırılması ve kırsal kesimde istihdam yaratılması amacıyla projenin önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

Pazartesi ilk ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 Nisan Pazartesi günü, kent genelindeki tüm resmi ve özel okullarda ilk dersin ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ olarak işlenmesine karar verdi.

23 Nisan’da Minik Eller Zeytin Fidanı Dikti

Minik eller 23 Nisan için zeytin fidanlarını toprakla buluşturdu BALIKESİR – Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikte anaokulu öğrencileri, zeytin fidanlarını toprakla buluşturdu …

Kocaeli Emniyeti’nden 23 Nisan Coşkusu: Çocuklar Polis Üniformalarıyla Görevde

KOCAELİ İl Emniyet Müdürlüğü’nün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında polis üniforması giyen çocukları çeşitli birimlerde görevlendirerek, çektiği klip renkli görüntüler oluşturdu. Telsizden anons yaptırılan çocuklar bayramın …

İşte Türkiye’de eleman bulmakta en çok zorlanılan meslek

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında ilk sırada garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı …

Suna Tanas’ın Cenazesi Düzenlendi

Yakutiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görev yapan Bahri Tanas ile Ahmet Oğuz Tanas’ın anneleri Suna Tanas (84) vefat etti. Suna Tanas için Muratpaşa Camiinde kılınan cenaze namazına Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Milli Eğitim Bakanlığı Sınav …

Cumhuriyet Başsavcısı Kılıç, YEDAM’ı Ziyaret Etti

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Denetimli Serbestlik Müdürü Mehmet Ofluoğlu, Samsun Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ni (YEDAM) ziyaret etti. Yeşilay’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhuriyet Başsavcısı Kılıç ve Ofluoğlu ziyarette …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir