Rapor: K-pop dinleyen Kuzey Koreli idam edildi

Güney Kore Birleşme Bakanlığı’nın Kuzey Kore’deki insan hakları ihlallerini ele alan 2024 yıllık raporu yayınlandı. Raporda, 22 yaşındaki bir Kuzey Koreli erkeğin Güney Kore filmleri ve şarkılarını izleyip dinlediği ve paylaştığı gerekçesiyle kamuya açık bir şekilde idam edildiği ileri sürüldü. ‘Kuzey Kore İnsan Hakları 2024 Yıllık Raporu’nda, Kuzey Kore’den iltica ettiği belirtilen 649 Kuzey Korelinin anlatımlarına yer verildi.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, ülkeden iltica ettiği kaydedilen, ismi verilmeyen bir Kuzey Koreli, Güney Hwanghae vilayetinde genç bir erkeğin, 2022 yılında 70 Güney Kore şarkısı dinlediği, üç film izlediği ve yaydığı gerekçesiyle, 2020 yılında kabul edilen ve ‘gerici ideoloji ve kültürü’ yasaklayan yasa kapsamında kamuoyuna açık bir şekilde idam edildiğini anlattı. K-pop da Güney Kore’de popüler, Kuzey’de yasaklı bir müzik türü.

‘CEP TELEFONLARINDA KULLANILAN İFADELER DE DENETLENİYOR’

Bakanlığın raporunda, aynı yasa kapsamında cezalandırıldığı ileri sürülen eylemler arasında gelinlerin beyaz elbise giymesi, damatların gelini taşıması, güneş gözlüğü kullanılması ve şarap bardağından alkollü içki içilmesi gibi eylemler de sıralandı. Tüm bunların ‘Güney Koreli adeti’ olarak görüldüğü belirtildi. Raporda ayrıca Kuzey Kore’de cep telefonlarının da ilgili yetkililerce sık sık denetlendiği ve rehberdeki isimler veya kullanılan ifadelerin ‘Güney Kore etkisi’ taşıyıp taşımadığına bakıldığı iddia edildi.

Kuzey Kore’de K-pop müzik türü, ülke halkını ‘Batı kültürünün kötü etkisinden koruma’ amacıyla yasaklanmış durumda. 2022 yılında ABD hükümetinin finanse ettiği ‘Radio Free Asia’ (Özgür Asya Radyosu) Kuzey Kore yönetiminin ‘kapitalist’ moda ürünleri ve saç şekillerine karşı harekete geçtiğini, dar kot pantolonların ve üzerinde yabancı kelimeler olan tişörtlerin, boyalı ya da uzun saçların hedef alındığını aktarmıştı.

‘GÜNEY KORE ETKİSİ ÇOK HIZLI YAYILIYOR’

Başkent Seul’de düzenlenen basın toplantısında konuşan, Kuzey Kore’den iltica eden 20’li yaşlarındaki bir kadın, “Güney Kore kültürünün Kuzey Kore’ye nüfuz etme hızı ciddi anlamda hızlı. Güney Kore’yle ilgili her şeyi çok seviyorlar” ifadelerini kullandı.

Son haftalarda, Kuzey Kore, içinde çöplerin ve insan dışkısının olduğu balonları sınırın Güney Kore tarafına gönderiyor. Söz konusu balonların, Güney Koreli kişilerin gönderdiği ve içinde K-pop şarkıları ve K-dizilerin olduğu USB beleklerin, Pyongyang yönetimi karşıtı broşürlerin ve dolar banknotlar bulunan balonlara yanıt olduğu ifade ediliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir